De dienst is begonnen…

De eerste werkweek zit erop! Gisteren, zondag 10 maart begon de tweede en ging ik voor in de jeugddienst in De Voorhof en realiseerde ik me dat ik nog veel heb te verbeteren.
De preek was gemaakt met het oog op jongeren van 16 plus, maar er bleken heel wat kinderen te zitten en om die nu te vermoeien met soorten doodstraffen… Tel daarbij op het voor een vaste microfoon staan, je tekst niet goed kunnen lezen en je krijgt een beetje onzeker verhaal. Lianne zei “met kromme tenen geluisterd te hebben”. Helaas was zij er ’s avonds niet bij, want daar in Hazerswoude ging het stukken beter. Gewoon op de kansel, met de papieren voor mijn neus…
Nou ja, het Woord moet het doen en doet het! 

Raar eigenlijk, dat je in je “eigen gemeente” plots meer druk voelt om het (heel) goed te doen, dan dat je ergens te gast bent, preekt en weer weg bent. Of misschien ook wel niet raar. Ergens anders gaan preken is ook weer vrijblijvender. Als gemeenten – of kerkenraden – het minder goed vinden, word je gewoon niet meer gevraagd voor een volgende keer en daarmee is het klaar. In “je eigen gemeente” werkt dat net iets anders…

Donderdag 7 maart leidde Theo mij door Fokkesteeg. Fokkesteeg is anders dan Vreeswijk. Net zoals Vreeswijk weer anders is dan Hoog-Zandveld, dat weer anders is dan Jutphaas, Zuilenstein, Galecop, enz. We lunchten in Fokkesteeg in een buurthuis waar een medewerker vroeg waar ik de Mercedes had staan. Blijkbaar komen daar niet zoveel mensen in pak… En ik had niet eens een stropdas om. 
We liepen door Park Oudegein en na een bezoek in Vianen, vergaderden we over de Alpha-cursus. Zo’n cursus roept direct ook vragen op. Worden de deelnemers uiteindelijk verwacht in de Dorpskerk, dus bij de Hervormde Gemeente van Nieuwegein, of zullen zij aansluiten bij Cross Culture? Voor mijn gevoel zijn dat toch twee verschillende groepen, ook al behoren ze tot één Heer. De gelovige wordt in een gemeenschap geplaatst…
Hetzelfde gevoel had ik bij het voorgangersontbijt op vrijdag. Het ontbijt werd gehouden bij de zus van mijn vroegere buurvrouw in Gouda, die in de Morgenstond gemeente in Nieuwegein zit. Daarnaast waren er voorgangers en predikanten van de CGK/NGK, de GKV en van het Leger des Heils. En weer bekroop mij het gevoel: zit ik hier nu om de belangen van Hervormd Vreeswijk te borgen, of gaat het erom dat heel Nieuwegein tot de erkenning komt dat Jezus de Heer is. Natuurlijk (en geestelijk) gaat het om het laatste, maar het zou toch fijn zijn, of ik zou het fijn vinden als de diensten in Vreeswijk en de Voorhof gewoon helemaal uitpuilen.
Kortom, de context van Nieuwegein is een totaal andere dan die van de reformatorische zuil. Gaat het bij de refo-zuil vooral om het bewaren (Bewaar het pand! 1 Tim. 6:20) en het weren en mijden van “van alles en nog wat”, hier gaat het om het wijden, om openheid naar de samenleving en de drang die tot Jezus te brengen. Om de velden die wit zijn om te oogsten (Joh. 4:35). 

Met het oog op dat laatste: zondag waren we er getuige van hoe twee kinderen een zegen meekregen en hoe twee kinderen gedoopt werden. Bemoedigend te zien hoe God aan het werk is. En wat is het mooi om daarbij ingeschakeld te worden…

Een gedachte over “De dienst is begonnen…

  1. Vooral je laatste reactie aan vasthouden en allen randzaken even parkeren en op je in laten werken.
    Wel bemoedigend om zo open over je dienst te reageren verder wens ik je een gezegende week want zoals ik bemerk slokt het al heel veel tijd op. Goede biddag en groet uit Gouda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s