De Gereformeerden

Noorderkerk, Vreeswijk

Vorige maand ontdekte ik tijdens een wandeling de Noorderkerk, de voormalig Gereformeerde Kerk aan de Dorpsstraat. Boeiend om de geschiedenis van de gereformeerden (synodaal) in Vreeswijk te lezen.
De geschiedenis begint met een ouderling die wegloopt bij een kerkenraadsvergadering “om deze elders voort te zetten” en dan nota bene de Heere Jezus Zelf citeert en zegt “en die Mij lief heeft volge Mij”.

In deel 2 wordt er in de kerk toch ook geklaagd “omdat de kandidaatstelling van ambtsdragers niet zuiver verlopen zou zijn, de sfeer in de kerkenraad niet zou deugen, sommige kandidaat gestelde ambtsdragers niet geschikt zouden zijn voor hun ambt en de predikant meer met de leerkrachten van de school omging dan dat hij bezoeken bracht in zijn gemeente.” Ook was er nogal wat aan te merken op “het zedelijk gedrag van de rijpere jeugd”.

In deel 3 leidt de invoering van het ritmisch psalmzingen (op hele en halve noten) tot verdeeldheid. Of eigenlijk de Nieuwe Berijming (vanaf toen werd de Nieuwe Berijming van 1773 de Oude Berijming genoemd, het kan verkeren – GJG). Ook de invoering van de Nieuwe Bijbelvertaling in 1951 verliep niet zonder problemen.
Verder wordt in deel 3 vermeld hoe in 1961 een aantal verontruste hervormden in Vreeswijk de ‘Nederlands Hervormde Vereniging Kerkelijk Besef’ oprichtten. Dit uit onvrede met de volgens hen te behoudende koers van de hervormde kerkenraad. Eind januari 1966 werd ‘Kerkelijk Besef’ opgevolgd door de ‘Nederlands Hervormde Vereniging voor Evangelisatie te Vreeswijk’. Daaruit kwam twee jaar later, in 1968, de hervormde wijkgemeente ‘Dijkveld’ voort. En die zou later weer samengaan met de Gereformeerden.

Enfin, gewoon eens lezen die blogs:
https://gereformeerdekerken.info/2018/04/03/van-gereformeerd-vreeswijk-tot-nieuwegein-1887-1983-1/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s