Verbonden en vervreemd

In de vakantie van de zomer 2018 las ik “Verbonden en vervreemd. Over de God van Paulus op de Areopagus” van Wim Dekker.


Op Facebook schreef ik daar het onderstaande over:

In het boek volgt Dekker de ‘preek’ van Paulus op de Areopagus, die door Lukas beschreven is in Handelingen 17. Het levert een mooi werkje op dat prikkelt en tot nadenken stemt en ongetwijfeld tot het herlezen van hoofdstukken. Dat begint al bij het eerste hoofdstuk. Paulus raakt geërgerd als hij allerlei afgodsbeelden in Athene ziet. Wij bezoeken Athene en denken ‘mooi, al die beelden’ en zijn blij als een oude tempel er nog een beetje mooi bij staat. En de foto’s zijn al snel gemaakt.
Dekker schrijft met verstand van zaken (met dank aan John van Eck) en blijkt de hedendaagse literatuur bij te houden. Nou ja, vast niet helemaal, maar ik ben blij (of voel me bevestigd) als mensen hetzelfde zien in Mulisch en Franca Treur als ik. Hetzelfde had ik bij de verwijzingen naar Okke Jager, Herman Bavinck, Maarten Wisse, Herman Paul, Bram van de Beek en anderen. Alsof hij mijn boekenkast, inclusief Lapide, langsloopt en er uitleg bij geeft. 
Qua muziek komt Stef Bos langs, maar daar heb ik niet zoveel mee. Dat doet er ook niet toe, want de keuze van zijn tekst ‘Lied van God – wat ik niet ben’ en dan de lijn naar Homerus, Socrates en Seneca is sterk.
Hoofdstuk 5 en 6 over de bekering en het oordeel vond ik sterk, vooral ook omdat de verlegenheid die ervaren wordt, benoemd wordt. En dan toch niet terugtrekken, d.w.z. an de God van de Bijbel een soort lieve Sinterklaas maken die het kwaad toch niet straft en daders en slachtoffers van het kwaad allebei een aai over de bol geeft.
Hoofdstuk 7 en 8 gaan over de opstanding. Met name het 8e hoofdstuk trof me. Jezus is niet teruggekomen uit de dood, maar is de dood door. Hij is al daar wat ‘aan gene zijde van de geschiedenis ligt’; het Koninkrijk dat is en komt. ‘Waar wij opstaan,zijn stem horen en Hem volgen, zal Hij zich als de Levende ook aan ons openbaren’.
Nou ja, dit moet natuurlijk geen boekbespreking worden, maar wie nog op zoek is naar goede, prikkelende vakantieliteratuur: van harte aanbevolen. Trouwens ook voor de periode na de vakantie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s